четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Видове страхова невроза

видове страхова неврозаСтраховата невроза може да бъде разграничена до няколко вида:

1.Обикновена страхова невроза – тя се характеризира с пристъпи на безпокойство, които имат различна продължителност, от няколко дни до месеци. Освен безпричинното безпокойство, може да се проявят и физически симптоми като прекалена нервност и сърцебиене.

2. Обсебваща страхова невроза – този вид е известен още под названието маниакална невроза, тъй като човекът бива засипан от натрапчиви мисли, които отразяват неговите страхове, но те вече са десетократно увеличени. Най – често проявяваният страх е този от зараза. Този вид невроза се характеризира с някакво действие, което задължително трябва да бъде извършено. То служи като някаква бариера човек да се предпази да не бъде напълно погълнат от този страх – това може да бъде например непрестанното миене на ръцете и то в определена последователност, но съществуват редица други действия – ритуали.

3. Паническо разстройство – сравнително кратки (около 15-20 минути), но много силни атаки, изразяващи се в сърцебиене, стягане в гръдната област, недостиг на въздух. Доста често паническите атаки са придружавани от агорафобия.

4. Посттравматичен стрес – този вид страхова невроза, както подсказва наименованието му, е в следствие на нещо преживяно, което силно емоционално разтърсва човек. Характеризира се с поведение на бягство (от местата, където това се е случило), отчуждение, раздразнителност, безсъние, разсеяност.

5. Фобии – това са преувеличени, нереални страхове от различни обекти, дейности или ситуации.

Страховата невроза може да влоши други физически заболявания, затова е необходимо навременното и ранно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
страхова невроза,лечение на страхова невроза