петък, 19 ноември 2010 г.

Фактори, обуславящи страховата невроза

страхова невроза - факториСтраховата невроза е психическо състояние, което се изразява в комбинация от емоции, придружени и изразени чрез физически реакции и усещания като гадене, треперене, главоболие, нервност, болки в гърдите, виене на свят. Погледнато глобално възрастта на хората страдащи от страхова невроза варира между 18 и 40 години. Сложно е да се обясни каква е точната причина за появата на заболяването, но има няколко фактора, които предразполагат към това.

Най-честата основна причина за появата на страхова невроза, това е преживяна психическа травма. Тя може да е предизвикана от загубата на близък човек, от преживяно насилие, от непрестанни проблеми в семейството или любовта. Ако натоварването продължи, в комбинация с проявяващото се безсъние и нервност, то това води до бързо влошаване на състоянието, ако не бъдат взети мерки.

Също така доста често като причина се посочва непрекъснато преживяваният стрес, било то на работното място или в семейната среда. Тази ситуация може да продължава ежедневно и постепенно намира израз в проява на някакъв страх, който се увеличава с времето и преминава в състояние на невроза.

Освен това от доста голямо значение се явява собствената нервна система на човек. Ако тя е слаба, то е много по-податлива на външните фактори. В такъв случай е доста по-трудно за един човек да се пребори, тогава, когато чисто физически тялото му го предава.

Тъй като състоянието на страхова невроза е лечимо, ако се проявят първите признаци, което обикновено е засилен страх към нещо, следва незабавна консултация с лекар за навременно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
страхова невроза,лечение на страхова невроза