петък, 19 ноември 2010 г.

Жените или мъжете са по податливи на страхова невроза

В статистически план, фобиите и обикновената страхова невроза се проявяват в ранното детство на хората, като от това страдат около 3-5 % от децата. Вече по-масово и по-разпространено е това заболяване при младите хора, в активна възраст. Това може би се дължи на фактора – заобикаляща среда. Колкото повече расте едно дете и поема по своя собствен житейски път, с толкова повече трудности може да се сблъска. Такива са например преживяване на бедност или липса на подкрепа. Тези и още много други фактори и ситуации могат да доведат до хронична страхова невроза.

След изследване проведено с плъхове в лабораторни условия, се оказва, че женските организми са по-податливи на страхова невроза, тъй като мозъкът им е по-чувствителен към стресовия хормон. Оказва се, че мъжкият индивид има интересна способност – когато стресовият хормон навлиза в клетките, рецепторите на хормоните отстъпват назад и по този начин успяват да избегнат реакцията със стреса. Тази гъвкава реакция на рецепторите предоставя на мъжете възможността физически по-лесно да се справят със стреса. Все още предстои да бъдат направени нови изследвания относно заболяването, за да могат да бъдат открити и други причини защо женският организъм е по-податлив на страховата невроза. До момента са доказани функционалните различия на рецепторите в мъжкия и женския мозък, но е логично да следва да бъдат установени и какви са структурните различия, които са обусловени от пола.

Все пак го има и факторът лични качества. От тях също зависи дали човек е податлив към развитието на страхова невроза или не. Ако той (или тя) е свит, притеснителен, неуверен, то това до голяма степен увеличава предразположеността му към заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
страхова невроза,лечение на страхова невроза